MERT SUNAR

System Administrator

Cyber Security

Web Developer

Wordpress Expert

MERT SUNAR

System Administrator

Cyber Security

Web Developer

Wordpress Expert

Blog Post

Web Sitenizi Güvenlik Tehditlerinden Nasıl Korursunuz?

Ağustos 7, 2022 Haberler, Siber Güvenlik
Web Sitenizi Güvenlik Tehditlerinden Nasıl Korursunuz?

Bir web siteniz varsa, bunun önemli bir gelir kaynağı olabileceğini bilirsiniz. Ancak, güvenlik tehditlerinden yeterince korunmadığı takdirde, web sitenizin de potansiyel bir güvenlik tehditlerinden nasibini alacağının farkında olmayabilirsiniz.

Örneğin, güvenliği düşük bir ortaklık sitesi, kişisel bilgilerinizi ve ortaklık programınızdan elde ettiğiniz geliri riske atabilir. İyi haber şu ki, web sitenizi siber suçlulardan ve diğer kötü niyetli varlıklardan korumak için harekete geçmenin birkaç yolu var.

  • Yazılımınızı Düzenli Olarak Güncelleyin

Web sitenizi korumanın en iyi yolu, düzenli olarak güncellemektir. Güncellemeler, sitenizi güvende tutmanın ve sorunsuz çalışmasının önemli bir parçasıdır. 

Yazılımınızın güncel olduğundan emin olmak bunu yapmanın iyi bir yoludur.

Güncellemeler birkaç nedenden dolayı gereklidir:

  • Güvenlik: Yazılım güncellemeleri, bilgisayar korsanlarının verilerinize erişmek veya web sitenizin kontrolünü ele geçirmek için kullanabileceği güvenlik sorunlarını çözebilir.
  • Performans ve Kararlılık: Güncellemeler ayrıca yazılımdaki hataların zamanla çökmesine veya yavaşlamasına neden olabilecek hataları düzeltir ve sitenizde kullandığınız diğer cihazlar veya yazılımlarla uyumluluğu iyileştirerek performansı artırır. 
  • Güvenlik Duvarı Kur

Web sitenizi güvenlik tehditlerinden korumak için bir güvenlik duvarı kurmayı düşünmelisiniz. Güvenlik duvarı, gelen ve giden verileri herhangi bir kötü amaçlı etkinlik için filtreleyen ve bilgisayara girmesini veya bilgisayardan çıkmasını engelleyen bir yazılım veya donanım aygıtıdır.

Bilgisayarınıza, yönlendiricinize veya sunucunuza güvenlik duvarları yükleyebilirsiniz. Ancak, çoğu işletme bunları, o sunucu üzerinden İnternet’e erişen tüm cihazlara uygulamak için sunucularında kullanır.

Virüslere ve kötü amaçlı yazılımlara karşı korunmak için internet bağlantısı kurduktan sonra mümkün olan en kısa sürede bir güvenlik duvarı kurmalısınız. Kredi kartı numaraları gibi özel bilgilerin çevrimiçi veritabanlarında depolandığı bir site işletiyorsanız ek korumaya ihtiyacınız olabilir (bilgisayar korsanları genellikle e-ticaret sitelerini ve bağlı kuruluş web sitelerini hedefler).

  • SSL Sertifikalarını Yükle

Sizi bilgisayar korsanlarından ve olası çevrimiçi tehditlerden korumak için web sitenize bir Güvenli Yuva Katmanı (SSL) sertifikası yükleyebilirsiniz.

SSL sertifikası, bir kuruluşun veya bireyin çevrimiçi olduğunu iddia ettiği kişi olduğuna dair güven oluşturan bir Sertifika Yetkilisi (CA) tarafından verilen dijital bir belgedir. Güçlü şifreleme algoritmaları kullanarak verileri şifreler, böylece birisi sitenize girmeyi ve özel anahtarlarınızı ele geçirmeyi başarsa bile, yine de şifrelenmiş verilerin hiçbirinin şifresini çözemez.

Herhangi bir güvenlik ihlali varsa, bilgisayar korsanı kullanıcı adları, şifreler, kredi kartı numaraları vb. gibi hassas bilgiler yerine yalnızca şifreli metinler görecek ve bu bilgileri kötü niyetli olarak kullanmalarını zorlaştıracaktır.

  • HTTP Yerine HTTPS Kullanın

Sitenizi oluştururken HTTP yerine Güvenli Köprü Metni Aktarım Protokolü (HTTPS) kullanmak akıllıca olacaktır. HTTPS, HTTP’nin güvenli sürümüdür, yani web siteniz ve müşterileriniz arasındaki bağlantı üzerinden gönderilen tüm veriler şifrelenir.

Bu şifreleme, bilgisayar korsanlarının web’de dolaşırken bu verileri ele geçirmesini ve okumasını imkansız hale getirir. Konuşmanın her iki tarafını da dinleyerek siz veya müşterileriniz hakkında herhangi bir bilgi alamazlar. Bunun yerine bilgisayar korsanları, şüpheli olmayan kurbanların bilgisayarlarından veya web sitelerinden kullanıcı adları ve parolalar gibi bilgileri almak için genellikle bu şifrelenmemiş bağlantıyı (HTTP) kullanır.

Örneğin, birisinin çevrimiçi olarak banka hesabında oturum açarken şifrelenmemiş bir bağlantı kullandığını varsayalım. Bu durumda, bilgisayar trafiğini izleyen herhangi biri, basit bir kablosuz adaptöre veya doğrudan bilgisayarlarının mikrofon jakına bağlı bir çift kulaklığa erişimi olan yakınlarda oturuyorsa, bu oturum açma ayrıntılarını kolayca çalabilir!

  • Sitenizin Düzenli Yedeklemelerini Alın

Yedeklemeler, verilerinizi korumak için gerekli olmalarına rağmen, genellikle web sitesi sahipleri tarafından gözden kaçırılan bir güvenlik önlemidir. Güvenlik tehditleri her an ortaya çıkabilir, ancak kaydedilmiş bir yedeğiniz varsa, ne olursa olsun sitenizi geri yüklemek kolaydır.

Yedeklerden geri yüklerken, her şeyi yedeklediğinizden emin olun! Herhangi bir şeyi silmeden önce her dosyanın her iki sürümünü de kontrol edin; bu nedenle, bir dosyaya bir saldırı sırasında bilgisayar korsanları veya diğer kötü aktörler tarafından virüs bulaşması, ancak henüz düzgün bir şekilde yedeklenmemesi durumunda sürpriz olmaz.

Mümkünse, bu dosyaları orijinal adlarını kullanarak geri yükleyin, böylece aynı öğelerin kopyalarını oluşturmadan önce başlangıçta yanlış gidenleri düzelttikten sonra işleri yeniden ayarlarken her şey sizin için kolaydır.

Taggs:
Related Posts
Write a comment